Cooperació


Què valoren realment els usuaris de cuines eficients?

En els estàndards IWA (International Workshop Agreement) que s'estan desenvolupant actualment al voltant de les cuines eficients, estan inclosos els següents paràmetres:

- Seguretat (Segur)

- Baix consum de combustible (Econòmic)

- Poques emissions (Net)

 

Però aquest estudi tant interessant demostra que els usuaris també valoren els següents paràmetres, més i tot que els altres:

- Rapidesa

- Facilitat d'ús ("convenient")

- Preu

- Bona imatge

- Durable


Ecozoom i la "Mera Mera"

Ecozoom és una empresa certificada B Corp, sense ànim de lucre, que té la missió de fer accessibles les cuines eficients del centre Aprovecho a tot el món. Hen desenvolupat la cuina "Mera Mera" adaptada a les necessitats de Mèxic, on el menjar bàsic són les tortitas. Aquesta cuina està formada per dues cuines rocket juntes amb una planxa metàl·lica gran que va perfecte per fer tortitas.


Projecte de cooperació "West Africa Solar Cookers"

(Consulta la informació de la Fase I aquí).

 

S'està cuinant alguna cosa a Gambia...

Què tenen a veure les cuines solars i The Gambia, el país més petit de l'Africa Occidental?

 

La ONG Santa Maria sense Fronteres volem averiguar-ho, i per això hem dissenyat un projecte de prospecció amb els següents objectius:

- Adaptar les cuines solars i altres tecnologies a les receptes locals

- Evaluar l'acceptació per part de la comunitat

- Identificar nínxols de creació de microempreses basades en l'ús de cuines solars

 

Per aquest projecte s'ha dissenyat expressament la cuina solar WASC.

 

Però no només treballarem amb cuines solars sinó que mantindrem l'enfocament del Sistema de Cocció Integrat, utilitzant també cuines de retenció de calor i cuines eficients.


Pobresa energètica

Descarga
Extracte de "Perspectives de l'Energia Mundial 2010"
L'Agència Internacional de l'Energia (www.iea.org) publica cada any el seu estudi "World Energy Outlook". El document que es presenta aquí és un extracte que fa èmfasi en les relacions entre pobresa i energia, citant explícitament el problema de les cuines i la contaminació dels ambients interiors per fums de combustió.
weo2010_poverty.pdf
Documento Adobe Acrobat 2.1 MB

Evaluacions de projectes

Des dels anys 80, són molts els projectes i organitzacions que han treballat en cooperació amb les cuines solars. En els primers temps, els objectius es centraven a distribuir la major quantitat possible de cuines solars a països pobres. Aquesta perspectiva ha demostrat ser, en molts casos incomplerta o directament errónea, ja obviava el fet que les cuines solars impliquen un canvi en la cultura, cosa que provoca moltes reticències al canvi.

 

Actualment, gràcies a la major experiència de les ONG's i a la demanda de qualitat per part dels finançadors, els projectes han millorat molt el grau de qualitat i estan ajudant a millorar la vida de moltes persones de països pobres.

 

Aquí es recullen algunes de les evaluacions més interessants a l'hora de plantejar un projecte de cooperació amb cuines solars.


Descarga
Com implantar receptes amb cuines solars
És un article molt interessant de la Fundació Terra sobre la seva experiència en implantació de cuines solars en projectes de cooperació.(http://www.terra.org/como-implantar-recetas-culinarias-con-energia-solar_2411.html)
Cómo implantar recetas culi....pdf
Documento Adobe Acrobat 296.0 KB

Descarga
Evaluació projecte camp de refugiats Txad
La ONG TchadSolaire ha estat treballant als camps de refugiats de l'est del Txad des de 2005. Des del 2009 les cuines solars són una tecnologia usada de cocció, juntament amb cuines eficients.
Touloum_Refugee_Camp_Evaluation_-_Novemb
Documento Adobe Acrobat 1.0 MB

Factors culturals

Els factors culturals (gènere, costums, gastronomia local, horaris,...) determinen l'èxit d'un projecte de cooperació de cuines solars.

Aquest document de Ramon Coyle, de SCI, explica els principals temes a tenir en compte.


Descarga
Reptes de la cocció solar
Interessant anàlisi dels factors que poden fer que un projecte tingui èxit o no.
specialchallenges4solarcooking.pdf
Documento Adobe Acrobat 195.3 KB

DESTACATS


forn PORTÀTIL 2.0

TLUD-Oven paper updated!

Descarga
TLUD-Oven paper updated
TLUD Oven english-May2017.pdf
Documento Adobe Acrobat 3.0 MB

4 anys usant el forn TLUD!


"A partir del Maig, amaga sa rocket i treu es forn solar"       Cat & MarcTotes les obres que es mostren en aquesta pàgina estan sota aquesta llicència de Creative Commons