Cuines eficients: Coet (Rocket)

Cuines eficients per cremar biomassa. Són fins a un 50% més eficients que un foc a terra convencional ("3-stone-fire"). Hi ha moltes possibilitats de construcció, però la diferència més important és a l'hora de fer la cambra de combustió: ha de ser de material ceràmic o metàl·lica i estar ben aïllada.


Nou disseny de rocket amb aprofitament de calor millorat

Seguint les bases de les estufes rocket de massa tèrmica ("Rocket Mass Heaters") i els principis del "Moviment Lliure dels gasos" ("Free Gas Movement"), aquest usuari de youtube ha dissenyat aquesta estufa de 3 cilindres, en comptes dels 2 tradicionals de les estufes rocket.


Fent la nova rocket per clova d'ametlla

Aquesta està creada per Joshua B. Guinto, per cremar cloves de Pili, un combustible molt semblant a les cloves d'ametlles.  Aquest tipus de combustibles, en ser cremats, gasifiquen fàcilment, produint molts gasos combustibles i molta energia. Després, una vegada convertits en carbó, ocupen molt d'espai a la càmera de combustió i arriben a impedir d'entrada d'aire, per la qual cosa una rocket normal no és capaç de cremar-los  adequadament.

 

El secret és establir un sistema mitjançant el qual el carbó pot anar desallotjant la càmera de combustió i permetre que l'aire continui passant. Això s'aconsegueix instal·lant un conducte que comunica amb la càmera de combustió i permet que els carbons caiguin i es vagin acumulant i refredant al dipòsit inferior.

Cuina rocket de terra crua

Segurament la millor rocket de terra crua, disenyada per Jon i Flip (http://www.rechoroket.com/Home.html). Es composa de 3 peces: la base, la xemeneia i el suport de l'olla. Té un rendiment molt bo i el cost de fabricar-la és pràcticament nul. Aquesta serà el "motor" del futur forn rocket.


Coca dolça... eficient!


Rocket ceràmica


Rocket paellera


Rocket automàtica


"Es Coet". La rocket mallorquina

Aquí està la primera versió d'Es Coet, la rocket mallorquina. La gràcia està en utilitzar clovella d'ametlla com a combustible, ja que és un subproducte renovable abundant aquí a l'illa. L'altra gràcia és que amb aquest combustible necessites un sistema d'alimentació continu de l'estufa, ja que no pots estar posant grapadets de clovella cada 2 minuts!

 

(Pots veure les dades tècniques i l'anàlisi de problemes i millores al Laboratori)

 


Rocket 1.0 amb xemeneia

Sí senyor, és possible i no gens difícil. Aquí la teniu. Ara es pot cuinar dins de casa sense preocupar-se pels fums. Simplement, es tracta de posar un segon colze a la part alta de la cuina; concretament, a l'espai que queda entre l'acabament del tub de combustió i la part alta del bidó.

 

També he afegit una tapa entre la olla i les parets del bidó, per tal que els fums no sortin per allà i se'n vagin cap a la xemeneia. Molt bonica, sí senyor!

 

De moment les proves de rendiment no han estat gaire "serioses", ja que vaig bullir 1 litre d'aigua en 10 minuts (més o menys el què triga un foc mitjà normal de gas butà), però sense pesar la quantitat de llenya que vaig utilitzar.


I què passa quan no fa Sol?....Rocket 1.0!!!

Doncs quan no fa Sol hem de confiar en l'energia del Sol guardada en els nostres companys els vegetals llenyosos. Amb poca quantitat de branquetes de fusta podem cuinar sense problemes.

 

Ja la tenim aquí! Amb una llauna de pintura rescatada del Punt Verd de Santa Maria i un colze i un tub de xemeneia comprats també localment, he construit la meva primera rocket!

 

He seguit les instruccions del video de vavrek 

 

Com aïllant, he utilitzat el suro negre que tenia per casa.... MALA IDEA! Quan la cuina portava una estona encesa, el suro ha començat a cremar en massa! Tot ple de fum! Fins que he obert la tapa superior i ha pogut cremar amb oxigen, s'ha convertit en un petit infern. He descobert que el suro negre és un bon combustible si aconsegueixes fer-lo arribar a una determinada temperatura (Algú sap quin és el punt d'autoignició del suro negre? No ho he trobat per internet...)

 

Ara la tinc sense aïllant més que l'aire mateix (que ja és un bon aïllant, el problema és que crea corrents d'aire, per diferències de densitat, que refreden!) Algú em pot proporcionar cendra? Sembla que per aquest cas és el millor aïllant possible.... Gràcies Maria! I també Toni, per la recomanació d'utilitzar la perlita o arlita.


Estufa eficient "Rocket"

Aquí podeu veure l'article de la wiki de solarcooking sobre cuines eficients.


Aquí teniu un vídeo on s'explica com fer una cuina eficient (Rocket) molt senzilla.

http://es.scribd.com/doc/36564700/Improved-Wood-Waste-and-Charcoal-Burning-Stoves

Documents


Descarga
Cuina Rocket "Holey" de Joshua B.Guinto
Cuina molt interessant, que combina tipus "rocket" i tipus "gasificadora", especial per combustibles semblants a les cloves d'ametlles!
the_holey_roket_stove_and_biochar_projec
Documento Adobe Acrobat 1.5 MB

Descarga
Comparativa de cuines eficients (Part1)
Document molt interessant comparant molts tipus de cuines en quant a consum de combustible, temps de cocció, seguretat, etc.
Test-Results-Cookstove-Performance_1.pdf
Documento Adobe Acrobat 6.9 MB
Descarga
Comparativa de cuines eficients (Part2)
Test-Results-Cookstove-Performance_2.pdf
Documento Adobe Acrobat 6.3 MB
Descarga
Manual de disseny de rockets
StoveDesign-MetalStove-Institutional-Chi
Documento Adobe Acrobat 3.6 MB
Descarga
Fabricació de 5 tipus de tecnologies de cocció
Entre altres, descriu molt bé com fabricar una rocket.
capturing_heat.pdf
Documento Adobe Acrobat 1.0 MB

DESTACATS


forn PORTÀTIL 2.0

TLUD-Oven paper updated!

Descarga
TLUD-Oven paper updated
TLUD Oven english-May2017.pdf
Documento Adobe Acrobat 3.0 MB

4 anys usant el forn TLUD!


"A partir del Maig, amaga sa rocket i treu es forn solar"       Cat & MarcTotes les obres que es mostren en aquesta pàgina estan sota aquesta llicència de Creative Commons