Cuines

Envian's fotos de la teva cuina solar, com l'has feta, quin rendiment té, etc.  i anirem completant el catàleg de cuines solars de la penya.


WASC (West Africa Solar Cooker)

Cuina dissenyada per el projecte de cooperació amb el mateix nom. Amb doble posició (20º-40º) per aprofitar al màxim la radiació segons la latitud de Gambia.


Umbrella Solar Cooker "La Coreana"

Aquest hivern ens ha arribat un regal impressionant! La Umbrella Solar Cooker de Eneropto.

 

Ahir (29/01/11) vaig muntar i fer les primeres proves d'aquesta cuina (i després desmuntar, ja que està pensada per ser plegable!) La primera impressió és que és la millor cuina realment plegable que he vist mai: és realment fàcil de muntar i desmuntar, és lleugera (pesa uns 2Kg) i dins la caixa té unes dimensions acceptables (100x18x15 cm) que van bé per portar en cotxe.

Primera prova: fèia Sol, amb alguns núvols que el tapaven a vegades, i un vent constant i de força moderada. Vaig posar la meva cassola negra gran (la meva preferida) amb dos moniatos mitjans a dins, com podeu veure a la foto. Al final del matí (15h aprox.) els moniatos estaven perfectament fets. La temperatura màxima registrada amb el termòmetre d'infrarroigs ha estat de..... 185ºC!!!!

 

A meitat de cocció, vaig canviar la olla gran per una de petita de color gris. Em semblava que la cuina estava massa FORÇADA amb aquesta olla tan pesada, i li vaig posar una de més petita de color gris. (Hi havia dos factors que van contribuir a això: 1. La inclinació de la paràbola en posició de "hivern", molt vertical, i 2. el vent que feia)

L'únic problema ha estat el VENT. Aquesta cuina té un mal comportament amb el vent, de manera que, a més de posar pes a la base (jo vaig posar 2 botelles de 5 litres d'aigua), vaig haver d'immobilitzar el paraigües amb un cordill. Tot i així, la cassola va caure 2 vegades a terra a causa del vaivé de la paràbola.

Vaig haver d'immobilitzar la paràbola a causa del vent
Vaig haver d'immobilitzar la paràbola a causa del vent

Vaig trobar que tenia un altre problema: una vegada muntada, és MOLT POC PRÀCTIC canviar la inclinació de la paràbola. Això és degut al mecanisme de fixació, que podeu veure en detall a la foto. Tot i que cal dir que això només arriba a ser un problema en els casos en què necessitem molt de temps de cocció.

El mecanisme de fixació i inclinació no és gaire pràctic a l'hora de canviar la inclinació una vegada muntat.
El mecanisme de fixació i inclinació no és gaire pràctic a l'hora de canviar la inclinació una vegada muntat.

En RESUM, aquesta primera prova, en condicions bastant adverses, HA ESTAT TOT UN ÈXIT. Aquesta cuina promet molt.


La cuina 30-60

Aquesta és la cuina feta seguint les indicacions del llibre "Ingenios Solares" de José Manuel Jiménez el "súper".

Aquestes proves foren fetes el mes d'agost, per la qual cosa podríem esperar un rendiment major els mesos de Maig a Juliol.

DESTACATS


forn PORTÀTIL 2.0

TLUD-Oven paper updated!

Descarga
TLUD-Oven paper updated
TLUD Oven english-May2017.pdf
Documento Adobe Acrobat 3.0 MB

4 anys usant el forn TLUD!


"A partir del Maig, amaga sa rocket i treu es forn solar"       Cat & MarcTotes les obres que es mostren en aquesta pàgina estan sota aquesta llicència de Creative Commons