Forns portàtils


Forn TLUD portàtil

Aquest Febrer de 2017 ha estat el moment de millorar el forn "rocket" petit. Igual que la vida neix de les coses mortes, per fer aquest forn ha calgut recuperar el material utilitzat per fer el primer forn, pe la qual cosa ha estat destruït (amablement, això sí). La idea de la paella com a base ha demostrat la seva idonïetat, per això l'he tornat a utilitzar.


Primer forn "rocket" de terra

Els últims dies de l'any 2012 han estat ideals per fer el primer forn rocket de terra. La idea era fer un forn petitet, si pot ser portable, per posar damunt qualsevol cuina rocket. Per això el vaig fer utilitzant una paellera valenciana com a base, fent un forat al centre, així té nanses i serà més o menys fàcil de portar (tot dependrà del pes, del que no n'estic segur quan sigui sec...). Fa uns 40cm de base, i uns 30cm d'alt. És petit, per anar animant-nos per fer-ne un de més gran...

 

Per fer-lo, he seguit sobretot les instruccions de la gent de Recho Rocket, sobretot d'aquest àlbum.

 

Ara toca deixar secar... això durà al voltant d'1 mes (¿?) Quines ganes de provar-lo!


Pa amb forn rocket de terra

Després de 17 dies, he decidit provar el forn. No estava encara sec, però consultant amb Jon de RechoRocket, vam decidir que ja era hora de fer foc!

 

L'he tingut 3 hores en marxa, entre 150 i 200ºC, depenent de la quantitat de foc que tenia. Les parets interiors han quedat bastant negres del fum, però el pa està bé, no té gust de fum. L'he provat amb i sense xemeneia, i sembla que va bé de totes formes. Quan les parets exteriors han arribat cap als 30ºC, han començat a treure fum: l'aigua del fang que està evaporant.

 

L'única pega és que la boca d'entrada és molt petita, i el pa apenes l'he pogut treure del forn. Però és així, és un forn petit per fer coses petites i boníssimes!

 

Actualització: he fet alguns canvis en la cuina rocket que alimenta el forn, ara fa molt millor combustió i pot acceptar troncs més grans. La temperatura "estable" és de 230ºC a foc mig. He cuinat unes patates al forn, han estat aprox. 25 minuts. Boníssimes!


Millores al forn rocket "Xampinyó"

PORTA MÉS GRAN: la porta petita era impossible d'utilitzar. La segona vegada vaig fer un pa i... no el vaig poder treure del forn! Després de pensar-m'ho bastant, vaig agafar la serra petita, i simplement vaig serrar un forat més gran. Després vaig fer la porta amb la mateixa tècnica que l'altra... i ja està! Ara és FUNCIONAL!

 

PIRÒMETRE: li he clavat un piròmetre, que arriba fins 500ºC. Ara puc saber molt més acuradament les temperatures.

 

TRÍPODE SUPERIOR: per poder posar una olla i aprofitar el calor residual per cuinar.

 

TAP SUPERIOR: amb el tap posat, el forn es pot mantenir a 100ºC durant 1 hora, una vegada el foc ja està apagat.


El millor pa... fins ara

Avui he fet el millor pa que he fet mai. Ha estat amb el forn rocket, óbviament. Els dos pans grans són massa grans per el forn petit, i per això han quedat un poc "torrats" dels costats, els he hagut de rascar amb un ganivet. El màxim que puc fer són pans amb 250g de farina, ja que si són més grans, quasi toquen les parets del forn i es cremen.

 

Els petits han quedat "perfectes", almenys per nosaltres!

DESTACATS


forn PORTÀTIL 2.0

TLUD-Oven paper updated!

Descarga
TLUD-Oven paper updated
TLUD Oven english-May2017.pdf
Documento Adobe Acrobat 3.0 MB

4 anys usant el forn TLUD!


"A partir del Maig, amaga sa rocket i treu es forn solar"       Cat & MarcTotes les obres que es mostren en aquesta pàgina estan sota aquesta llicència de Creative Commons