Forns "Rocket"


Forn Rocket 1.0!

Segon intent de forn rocket, aquesta vegada un èxit!

Una vegada presa la decisió (difícil!) de derruir el primer intent (Dragonet), aquest segon forn és més petit, construit sense enderrocs imprevistos ni altres problemes, i funciona bé. Dins hi cap una safata de forn normal. La base de pedra de cocció té uns 40cm de diàmetre. Està format per 3 capes: la primera de fang, la segona de serradís amb una miqueta de fang, i la tercera de fang. L'encaix de la porta està fet amb guix.

Primera enfornada seriosa: 3 pizzes petites, 1 pizza gran, 2 pans de motlle i 2 pans rodons
Primera enfornada seriosa: 3 pizzes petites, 1 pizza gran, 2 pans de motlle i 2 pans rodons

Forn Rocket "Dragonet" (versió 0.5)

Primer forn rocket gran.

Finalment no va anar bé i vaig decidir derruir-lo.

Podeu llegir la crònica amb fotos a continuació.

Fotos de tot el procés

Cataclisme, reconstrucció i primer pa

CATACLISME

El dia següent d'haver-lo acabat va succeir el CATACLISME: durant el procés de treure la sorra de l'interior, a través del forat inferior per on entra el foc de la rocket, la part superior de la cúpula va col·lapsar. No tinc fotos d'aquest moment, ja que estava massa ocupat pensant quina seria la millor solució per mantenir almenys la part baixa de les parets. La gran pregunta és: PER QUÈ HA CAIGUT? La resposta va sortir el mateix dia, només cal observar els trossos de fang que anaven caient a l'interior del forn de la part interior de les parets, tenien molta sorra enganxada. Idó, ha passat el següent: entre la sorra i la primera capa de fang no vaig posar cap plàstic ni tela, de manera que el fang es va enganxar fortament amb la sorra. En el moment de treure la sorra, aquesta va "estirar" el fang cap abaix, arrancant la primera capa de fang de la cúpula, i fent que aquesta col·lapsés. LLIÇÓ APRESA: sempre s'ha de cobrir la sorra amb algun tipus de tela o plàstic.

 

RECONSTRUCCIÓ

Entre la desesperació i la decisió d'arreglar-ho, vaig decidir fer una estructura in situ, al moment, amb canyes partides flexibles, i reconstruir la cúpula aquell mateix moment.

 

PRIMER PA

Després de 15 dies esperant que s'assequés el forn reconstruït, he vist que ja estava suficientment sec com per arriscar-me a treure la sorra que encara quedava a dins i també l'estructura de canyes. He instal·lat la cuina rocket (que també és de terra crua, que ja tenia feta amb anterioritat) i he fet foc. La temperatura de les parets interiors no ha pujat de 70ºC, perquè s'està assecant, està evaporant tota la humitat.

 

Però després de 2 hores, i de comprovar que la temperatura de la base de granit era de 160ºC, no he pogut resistir la temptació de posar una massa de pa a veure què passava, i en les fotos ja veieu...


Forns de terra


Forns "rocket"

DESTACATS


forn PORTÀTIL 2.0

TLUD-Oven paper updated!

Descarga
TLUD-Oven paper updated
TLUD Oven english-May2017.pdf
Documento Adobe Acrobat 3.0 MB

4 anys usant el forn TLUD!


"A partir del Maig, amaga sa rocket i treu es forn solar"       Cat & MarcTotes les obres que es mostren en aquesta pàgina estan sota aquesta llicència de Creative Commons