En els estàndards IWA (International Workshop Agreement) que s'estan desenvolupant actualment al voltant de les cuines eficients, estan inclosos els següents paràmetres:
- Seguretat (Segur)
- Baix consum de combustible (Econòmic)
- Poques emissions (Net)
Però aquest estudi tant interessant demostra que els usuaris també valoren els següents paràmetres, més i tot que els altres:
- Rapidesa
- Facilitat d'ús ("convenient")
- Preu
- Bona imatge
- Durable
Ecozoom és una empresa certificada B Corp, sense ànim de lucre, que té la missió de fer accessibles les cuines eficients del centre Aprovecho a tot el món. Hen desenvolupat la cuina "Mera Mera" adaptada a les necessitats de Mèxic, on el menjar bàsic són les tortitas. Aquesta cuina està formada per dues cuines rocket juntes amb una planxa metàl·lica gran que va perfecte per fer tortitas.
Què tenen a veure les cuines solars i The Gambia, el país més petit de l'Africa Occidental?
La ONG Santa Maria sense Fronteres volem averiguar-ho, i per això hem dissenyat un projecte de prospecció amb els següents objectius:
- Adaptar les cuines solars i altres tecnologies a les receptes locals
- Evaluar l'acceptació per part de la comunitat
- Identificar nínxols de creació de microempreses basades en l'ús de cuines solars
Per aquest projecte s'ha dissenyat expressament la cuina solar WASC.
Però no només treballarem amb cuines solars sinó que mantindrem l'enfocament del Sistema de Cocció Integrat, utilitzant també cuines de retenció de calor i cuines eficients.
Des dels anys 80, són molts els projectes i organitzacions que han treballat en cooperació amb les cuines solars. En els primers temps, els objectius es centraven a distribuir la major quantitat possible de cuines solars a països pobres. Aquesta perspectiva ha demostrat ser, en molts casos incomplerta o directament errónea, ja obviava el fet que les cuines solars impliquen un canvi en la cultura, cosa que provoca moltes reticències al canvi.
Actualment, gràcies a la major experiència de les ONG's i a la demanda de qualitat per part dels finançadors, els projectes han millorat molt el grau de qualitat i estan ajudant a millorar la vida de moltes persones de països pobres.
Aquí es recullen algunes de les evaluacions més interessants a l'hora de plantejar un projecte de cooperació amb cuines solars.
Els factors culturals (gènere, costums, gastronomia local, horaris,...) determinen l'èxit d'un projecte de cooperació de cuines solars.
Aquest document de Ramon Coyle, de SCI, explica els principals temes a tenir en compte.