Cuines de calor retingut

Són un complement perfecte de les cuines solars i eficients.


Caixa de suro negre (professional)

A Zarzalejo a més d'aprendre a cuinar seitan solar he descobert una caixa de calor retingut feta amb porexpan negre, que tenia doble utilitat, com a caixa per retenir el calor i acabar de cuinar els aliments i com a seient (posant una fusta a damunt).

 

Mantes

Envoltar l'olla amb mantes és la forma més senzilla que he trobat de cuinar amb calor retingut.

Aquí pots veure el primer arròs cuinat amb aquesta tècnica. Després de 2hores i 30 minuts, hem fet ARRÒS COVAT! Cal seguir provant per trobar el temps adequat.


Puf de calor

El sistema HotBox, de fabricació Sudafricana, és una bossa de tela plena de material aïllant (boles de poliestirè expandit)

 

Es podria fer un puf similar utilitzant suro negre desgranat com a rebliment.

 

La Fundació Terra ha fet proves amb 4 tipus diferents d'artefactes de calor retingut. Pots veure l'informe complert aquí.


PRIMERES PROVES DEL PUF DE CALOR

Aquest últim cap de setmana d'agost, i gràcies a na Marga de la Botiga Solidària, tenim el "Puf de calor" llest. Bàsicament, està format per dues fundes de tela i suro negre com a rebliment aïllant. Per aconseguir prou quantitat de suro negre desfet, hem hagut de sacrificar la tapa de la "Caixa de suro negre" (veure més avall), però ha valgut la pena, tenint en compte la poca utilitat que ha demostrat la caixa.

 

Les primeres proves fetes indiquen un bon funcionament: una disminució de 100 a 80ºC en 30 minuts. Abaix podeu veure l'aspecte del puf.


Caixa de Suro Negre (experiment fallit)

Aquesta caixa està feta amb trossos de rebuig de les plaques de suro negre que van utilitzar a la casa de Albert i Elsa, a Son Macià. Un diumenge les vaig veure i no vaig poder resistir la temptació "basurilla" d'agafar-es per fer "alguna cosa". I la cosa és això!

Les primeres proves

L'olla que veieu a les fotos, amb 1 litre d'aigua bullint, ha servit per fer les primeres proves. Ja que només disposo d'un termòmetre d'infraroigs, haig d'obrir l'olla per prendre la temperatura, i quan obro la tapa de la caixa i de l'olla, ja estic alterant les temperatures i l'experiment no pot seguir, sinó que haig de tornar a fer bullir l'aigua i esperar per prendre una altra mostra. La dura vida de l'experimentador!

 

OBJECTIU

Aconseguir una disminució de temperatura de 100 a 80ºC en 30 minuts.

 

COMENTARI SOBRE ELS APARELLS DE MESURA

El termòmetre d'infrarroigs dona error en la lectura de l'aigua bullint. Mirant per la web, he pogut llegir problemes similars amb termòmetres infrarrojos. En realitat, estan llegint la temperatura del vapor de l'aigua, que es refreda ràpidament a 80ºC.

 

1ª CONCLUSIÓ: el termòmetre d'infrarrojos no és capaç de llegir la temperatura de l'aigua bullint intensament, es necessita un altre tipus (de contacte, per exemple)

 

PRIMERES PROVES

En les primeres proves, la temperatura baixava a 70ºC en 30 minuts, insuficient per cuinar segons les proves de la Fundació Terra. Aquestes proves es van fer amb la caixa de suro, l'olla dins i la tapa de suro, sense mantes. Amb aquest sistema la major part de la calor es perd per convecció a través de les escletxes i del propi suro i de la tapa.

 

PROPOSTES PER LES PROPERES PROVES:

1- Provar les mantes envoltant l'olla per reduir el moviment de l'aire i la pèrdua de calor per convecció.

 

PROVES AMB LES MANTES

S'ha utilitzat una tela de cotó envoltant l'olla i una manta també de cotó per sobre. Sobre tot això s'ha posat la tapa de suro negre.

 

PRIMERS ÈXITS!

Podem veure al gràfic que durant els primers 30 minuts la temperatura ha baixat de 100 a 80ºC, pèrdua normal en aquest tipus de sistemes i suficient per cuinar. ÈXIT!!!

 

Utilitzant les mantes, és realment important la caixa de suro negre?

 

PROPOSTES PER PROPERES PROVES

1- Cuinar arròs

2- Provar la baixada de temperatura sense la caixa de suro, només amb mantes.

 

PROVES SENSE CAIXA

S'han utilitzat les mateixes mantes, però sense la caixa de suro negre. Els resultats són clars: la temperatura es manté quasi igual que amb les mantes i la caixa.

 

CONCLUSIÓ: la caixa de suro no serveix per si mateixa, li cal algun tipus d'embolcall a l'olla, ja sigui mantes o material aïllant que l'envolti (com el PUF SOLAR). La convecció sembla ser el mecanisme més important de pèrdua de calor.


DESTACATS


forn PORTÀTIL 2.0

TLUD-Oven paper updated!

Descarga
TLUD-Oven paper updated
TLUD Oven english-May2017.pdf
Documento Adobe Acrobat 3.0 MB

4 anys usant el forn TLUD!


"A partir del Maig, amaga sa rocket i treu es forn solar"       Cat & MarcTotes les obres que es mostren en aquesta pàgina estan sota aquesta llicència de Creative Commons