Molta gent, quan veu una cuina rocket, ens pregunta "però això ja existia abans" o "la meva àvia en tenia una a casa" o "jo quan era petit en teníem una a casa..." etc.
Realment, el sistema de combustió d'una rocket es diferencia en 2 coses fonamentals d'aquest tipus de cuines antigues:
1- les cuines de llenya antigues es diferencien de les cuines tipus rocket en què tota la peça de llenya es combustionava de cop, generant una gran quantitat de gasos combustibles que la major part de les vegades no es podien cremar i per tant, una gran quantitat de fums que s'escapaven per la xemeneia.
2- les cuines antigues no estaven aïllades, ja que també havien de funcionar com a estufa/calefacció.
Impressionant habilitat la d'aquest home fent pans tipus pita. El pa no es posa dins el forn, sinó a sobre. Cuina o forn?
Un forn reflector és un contenidor de metall polit, sovint de llauna. Està dissenyat per envoltar un aliment per tots els costats menys per un. S'intal·la encarant-lo a un foc obert, de forma que reflecteix la calor cap als aliments. Segons wikipedia, molt popular en l'Amèrica Colonial, es feia servir per coure aus, pa, pastissos, etc.
Trobada per Rosa Mª Materos i família, a un taller de ceràmica dels temps àrabs a Úbeda, aquesta olla ceràmica "andalusí" era el típico horno de puchero, que se ponía durante toda la mañana mientras la mujer hacía las faenas de la casa y el campo.
Com podeu veure, és el graó perdut entre un foc a terra i una cuina rocket. Té una càmara de combustió tancada, una apertura lateral per introduir la llenya o carbó, i un encaix per el recipient de cocció, que en aquest cas és de cul arrodonit, el què li confereix més eficiència.
Aquest tipus de cuines també s'anomenen anafes o anafres, segons la wikipedia.
És el descobriment de la dècada, una autèntica "Rocket" a la basca! En realitat, és una cuina que funciona amb carbó (l'antic carbó dels trens) i podem dir que és semi-eficient, ja que no està aïllada, però sí que la olla es situa dins de la cuina, de forma que aprofita molt bé el calor.
Aquí el web.
"La olla ferroviaria o puchera es un invento de los antiguos maquinistas, fogoneros y guardafrenos del ferrocarril Bilbao-La Robla, comúnmente llamado ferrocarril de La Robla, que se inauguró
en el año 1894.
Una autentica cocina de campaña, fácil de transportar e instalar con unos resultados finales que harían sonrojar al mejor cámping gas."
Aquí podeu veure un exemple d'una cuina "antiga" en funcionament:
I aquí teniu una empresa actual que ven cuines de llenya i carbó.
Els pobles del desert cuinen utilitzant les propietats aïllants de la sorra i del carbó. Un concepte molt interessant.