Aquest setembre em vaig trobar, per fi, amb en Rolf d'Energies Naturals CB. Va ser un dia meravellós, ja que a més de provar algunes TLUD's, vam poder gaudir de la seva casa i de la seva família, que ens van acollir d'una forma extraordinària. En Rolf és una persona fora de sèrie, no només un "stover", sinó una persona que ha sabut crear el seu estil de vida segons els seus principis, amb una energia (natural) inesgotable i sempre disposat a provar coses noves. Un vertader plaer haver compartit el temps, i segur que hi haurà continuació.
Article molt interessant sobre la problemàtica de la contaminació per fum a l'interior de les vivendes. (http://www.vox.com/2014/9/15/6150713/the-deadliest-environmental-problem-today-is-indoor-air-pollution)
Avui 13 d'Abril de 2014 ha estat un dia molt agradable a la Fira Ecològica de Porreres. Anàvem armats amb dues alSol 1.4 i una rocket, però aquesta última no ha fet falta ja que hem tingut ple Sol tot el matí. Hem cuinat verdures sofregides, i posades sobre una llesca de pa torrat, les veníem a 1€ com a "Tast Solar". Quan ja ho havíem cuinat tot, ens hem posat a fer el nostre dinar, un arròs "tipus paella" amb verdures i algunes espècies. Boníssim!
Quin exitàs! Vam tenir a tope de Sol i les cuines solars, forns i cuines i forn rocket no van parar de cuinar. Al final vam ser 45 persones a dinar, ja no cabíem sota l'emparrat de la plaça! Vam tenir de tot: cus-cus, macarrons bolonyesa, la clàssica fideuà, trempó, arròs, xampinyons al vi i vinagre, pans de romaní, ceba i orenga, magdalenes de xoco, coca de xoco,...Mireu les fotos per fer-vos una idea. Ara comença la preparació per l'any que ve, 5è aniversari!
El divendres 7/5/13, en motiu del Dia del Medi Ambient, l'Ajuntament de Manacor va organitzar una diada al Parc Municipal, a la qual ens van convidar per fer una demostració de cuines solars i un taller per nins. Vam tenir 2 cuines parabòliques grans i vam fer un munt de cuines petites de cartró amb els nins i adults assistents. Al final, vam poder gaudir d'un te solar, ecològic i de comerç just.
Avui 16 de Febrer de 2013 hem fet el 1er taller de Cuines Eficients a Esporles. Hem fet un total de 3 rockets, amb bidons de pintura i oli, eines i molta il·lusió per part de tothom. Com és natural, cada cuina ha quedat lleugerament diferent, segons els materials i l'energia de cadascú. (el pot de color blanc i negre de les fotos no és una cuina, és una estufa a l'estil "pocket rocket")
Aquest diumege a la III Trobada de cuines solars i eficients es va fer el sorteig de la cuina solar Al Sol 10, i el número guanyador va ser el 246!
Enhorabona al guanyador/a i vos podeu posar en contacte amb nosaltres per mail:
marquitusus@hotmail.com, mariasuau@hotmail.com
o per telèfon 610 31 18 44 i 620 33 57 75
i vos entregarem la cuina solar.
Aquest dijous 21 estarem a Esporles fent una xerrada sobre gasificació i cuines eficients. És a les 19:30h a la sala de plens de Sa Fàbrica. Organitzat per Sa Figuera, el Grup de Consum Responsable d'Esporles i col·labora l'Ajuntament d'Esporles.
Aquesta I Trobada Solar es va convertir en la I Trobada Eficient, gràcies als núvols que van estar dominant el Sol des de primera hora del matí. Per tant, les 2 cuines K14 i els 2 forns solar exposats (un dels quals era el primer prototip construit íntegrament amb materials de rebuig per cortesia de Fundació Deixalles) van ser això, només exposicions, perquè no vam poder cuinar res solarment.
Apart d'això, l'encantadora gent dels indignats de Portocolom (i d'altres) van estar col·laborant a tope des del primer moment, i per això es pot dir que la trobada va ser un èxit total: vam acabar dinant unes 40 persones: 3 paelles de fideuà, un remenat de patates bollides i ous, uns trossets de pa torrat amb sofregit de verdures per sobre, vins molt bons, i de postres 2 coques dolces de xocolata. Tot això fet amb 3 rockets, 1 de les quals feta aquell mateix matí en el "Taller de Cuines Eficients Rocket" començat a la pròpia plaça i acabat al local on ens vam refugiar quan va començar a ploure.
Les fotos són de quan ja estàvem refugiats al local del Grup Airòs!
Començam a vendre les butlletes per el sorteig d'una cuina solar K10, una cuina ideal per iniciar-se en el món de les cuines solars. El sorteig tindrà lloc el 8 de Juliol a la III Trobada de Cuines Solars i Eficients d'Esporles. No et quedis sense la teva butlleta!
Vam ser a la 6a Diada d'Agricultura Ecològica a Porreres amb tots els trastos, cuinant amb cuines solars i eficients per a tots els qui es van acostar a l'stand.
Aquest és un dels resultats dels darrers temps. Per més detalls, visiteu la secció Cuines Gasificadores o Biochar.
El divendres 21/7/11 ens presentàrem a les festes de Sa Coma, a les 16:30h de s'horabaixa per fer un taller/demostració de menjar solar. Vam dur la alSol 14, un forn solar nou i una rocket. Juntament amb Elsa vam fer una samfaina ("pisto") eficient, ja que com és tradició a les festes de Sa Coma (segons em van explicar), no va fer bon temps. Va quedar boníssima: pebre vermell, albergínia, cebes, julivert, salsa de tomàquet.
La rocket va funcionar a les mil meravelles, com és habitual: vam utilitzar 10 tronquets de llenya i fins i tot en un moment de la cocció vam haver de retirar tronquets del foc perquè s'estava cremant la samfaina.
Aquest cap de setmana (22/7/11) a Zarzalejo un petit poble de la serra madrilenya a més de gaudir de la hospitalitat de na Laura he tengut la sort de poder aprendre a fer seitan solar.
M'ha sorprés el que fos relativament senzill fer el seitan i a més poder-ho fer amb el Sol.
La recepta que vàrem seguir és:
- 1 paquet de gluten (es pot comprar a les herboristeries)
- La mateixa quantitat d'aigua que de gluten (l'aigua millor si és teba)
-Espècies vàries, pebre bord, comí, sal, pebre bó, nou moscada, alfabaguera, orenga, .... el que tenguem per casa
Es mescla tot i es fa una massa que es pasta una estona, i després es posa a bollir uns 30-40 minuts dins un brou de verdures. I ja està! Una forma fàcil i econòmica de menjar seitan, moltes gràcies Laura!
El seitan el vàrem acompanyar d'unes verduretes saltejades amb la cuina solar i de ciurons, un plat molt nutritiu i molt sa.
Avui (24/07/11) hem fet un descobriment impressionant, com cuinar una coca dolça sense tenir forn. El secret és el recipient de cocció, la graellera, que és com un motlle per coques amb un forat al mig però en forma d'olla, amb tapa i nanses.
Gràcies al forat al mig, la calor es distribueix millor en tot el volum de l'olla, enlloc de concentrar-se només a la part de sota.
Com que teníem por que es cremés abans de fer-se, vam mantenir el foc a poca potència durant aproximadament 1h 15 mintus.Passats uns 45 minuts vam obrir i encara li faltava bastant, però la segona vegada que vam obrir la coca havia pujat com mai havíen vist abans! (paraules dels propietaris de la graellera). Per cert, la recepta és de Rosa, segur que això també hi té alguna cosa a veure...
Com l'any passat, Esporles ens va acollir fantàsticament bé en aquesta II Trobada Solar, facilitant-nos l'espai, taules, ingredients, i l'aigua. Al menjar vam ser damunt 35 persones, la majoria de les quals vam estar tot el matí preparant animadament delicioses receptes solars: fideuà, cus-cus amb verdures, ous farcits, arròs amb verdures, tramponada amb macarrons, pa, magdalenes al forn, coca dolça de xocolata i coca dolça d'aubercoc. Mmmmmmmmm!
I aquest any a més de cuinar amb el Sol el vàrem poder observar amb un telescopi
En quant a cuines, teníem 4 parabòliques grans, 1 parabòlica petita, 1 parabòlica plegable, 2 forns solars i 4 cuines eficients (2 rocket, 1 gasificadora i 1 d'alcohol)
Aquesta segona edició ha estat organitzada per el grup de consum responsable "Sa Figuera " d'Esporles, amb la col·laboració de l'Ajuntament d'Esporles, i apart de nosaltres, hi varen participar Veterinaris Sense Fronteres, Associació de Varietats Locals, Banc del temps d'Esporles.
Ummmm! Boníssims els ous ecològics de na Marga, frits amb oli ecològic extra verge i amb la cuina solars K14. Les crispetes també eren ecològiques, i les veníem per 1€. Regalades!
(25-04-2011) Ahir amb la ONG Santa Maria Sense Fronteres vam estar a la Fira Alternativa de Santa Maria del Camí. El dia no va acompanyar massa, tot i que no va començar a ploure fins al final, la qual cosa hem d'agrair. Teniem, per primera vegada, la cadena complerta de COCCIÓ INTEGRADA: dues alSol, el forn, dues rockets i una de retenció.
La rocket que vam utilitzar (l'altra era d'exposició) va funcionar de mil meravelles, vam cuinar només amb aquesta cuina: 1Kg de crispetes, 2Kg de patates bullides i uns 2 litres de te. Tot això utilitzant només 1 dels 3 sacs de llenya fineta que havíem preparat per l'ocasió.
Avui, 10 d'abril de 2011, hem participat a la Diada d'Agricultura Ecològica a Porreres, dins el marc d'activitats de la Setmana per la lluita pagesa i contra els transgènics. Hem tengut un temps fantàstic per cuinar i el menú ha estat:
- Quiche de xampinyons i porros
- Torradetes amb verdures sofregides
- Coca de xocolata
Hem pogut gaudir de la companyia de molta gent que ens ha contat les seves experiències amb les cuines i els forns solars, i que han degustat les nostres delicies solars.
I hem comptat amb una nova cuinera solar, na Jandry, que no ha pogut resistir els encants d'aquestes cuines.
Així que per la segona trobada de cuines solars de Mallorca serem més!
El dissabte 2 d'Abril de 2011, es va celebrar a Manacor una Diada de Portes Obertes als HORTS URBANS ECOLÒGICS que Creu Roja han fet durant l'any 2010, amb alumnes que són de moltes nacionalitats diferents. Fins allà vaig dur les cuines solars (alSol i Coreana) per fer Te solar per tothom. Per sort, en AHMED va venir preparat, amb el seu te marroquí, les seves teteres molt boniques i unes pastes delicioses que havia fet la seva dona per l'ocasió.
Després de la coca i intent fallit de fideuá solar a Santa Maria, vam entendre la importància de tenir un bon recipient de cocció.
Els de alSol ja estan investigant en aquest sentit, per les parabòliques.
Per els forns, no és tan necessari.
La importància està en les cuines de pannell o híbrides. Us imagineu un pot que permetés una cuina de pannell molt senzilla, plegable, portàtil i lleugera? Andrew Kotowski ja ha experimentat amb èxit amb el seu EuroSolarPot.
És necessari investigar en la formació d'un bon recipient de cocció solar, que estaria format per:
1- Un recipient exterior de color fosc i amb tapa (negra o transparent?)
2- Un recipient interior més petit, també de color fosc i també amb tapa.
3- Un objecte per aïllar el recipient exterior del sòl.
4- Un envoltori aïllant per el recipient exterior.
Quan trobarem temps per provar-ho?
El dia 1 d'agost vam tenir el plaer d'anar a casa de Benito i Rosa, a Santa Maria, i cuinar entre tots amb el Sol.
L'objectiu era fer un dinar completament solar: fideuá i coca de xocolata. Vam començar preparant la coca de xocolata amb na Teresa, Júlia, Guille i Lucía, que desbordaven entusiasme: tothom volia batre ous, remenar, desfer la xocolata,...
La fideuá no va poder ser solar, tot i que ho vam intentar de veres. No teniem el recipient adequat, ja que la paella no era negre i no tenia tapa. Per altres plats això no té importància, però per els plats tipus paella i fideuá, és imprescindible. Finalment, no vam utilitzar el pernil però sí el gas! Una lliçó per no oblidar!
També vam poder gaudir de la presència i les lúcides converses de Concha, Alfredo, Marisol i Joan. En total, vam dinar 8 adults i 4 nins que vam gaudir de la companyia i del Sol.
La I Trobada de Cuines Solars, celebrada a Esporles, va ser tot un èxit. Vam comptar amb la participació de 6 cuines parabòliques (alSol 14 i 10) i 1 forn solar 30-60. No va haver-hi ni un núvol en tot el matí. Finalment vam menjar més de 20 persones només amb el Power of the sun!
Al 2008 ALCAIB va organitzar la celebració del dia Mundial del Medi Ambient. Dintre de les activitats hi havia un taller de construcció de forns solars i una demostració amb cuines solars parabòliques. El taller va tenir molt d'èxit i malgrat els niguls vàrem cuinar dues delicioses cocques de xocolata!